University of Tennessee – Student Recreation Facility

Building Area: 141,000 s.f.

Date of Completion: 2003

Type: New Construction

Location: Knoxville, TN

Budget: $17,500,000

Challenge: Provide a new high energy image student recreation center for a state university

Solution: Located at a nexus of an existing intramural field, aquatic center, pool, and prominent student circulation corridor from dormitories to fraternity houses; the design of this new recreation center had many roles to perform. A central principle of the design focuses on movement towards, through, and within the building and the organization of spaces around this circulation pattern. Movement from the dormitories towards the central check-in area is defined as a diagonal circulation axis / bridge that bisects the open three story elliptical glass rotunda. A secondary circulation path allows students to move through the facility from the entry, along a “main street” axis, down a monumental stair, and out a back entrance towards the fraternity neighborhood.

Joint venture with Bullock-Smith & Partners