Ole Smoky Distillery

Building Area: N/A

Date of Completion: Fall 2014

Type: Addition & Renovation

Location: Pigeon Forge, TN

Budget: N/A

Challenge: Renovate a “vanilla box” retail location with architecture to reinforce the brand for an established moonshine distiller.

Solution: Located in an outdoor mall (The Island) in Pigeon Forge, Tennessee, Ole Smoky Moonshine sought to set their brand apart from the other retail tenants. We were tasked with renovating an existing “blank box” retail façade located in an anchor tenant position within the development. Our scope of work was mainly limited to the façade, with Ole Smoky’s in-house team providing the interior up fit. The development dictated that the primary entry for Ole Smoky be placed at the corner of the building and dictated the minimum height. Ole Smoky also asked that the entry element act as a backdrop for a small outdoor performance area they intended to provide to the development. Additionally, Ole Smoky requested that the majority of the exterior skin be designed to be opened completely to erase the line between the exterior plaza and the interior retail – thus encouraging more foot traffic into their space.

Ole Smoky’s history is manifest in Appalachia. The founding families of Ole Smoky were among the first to settle in the Smoky Mountains. For the past 100 years, their family has honed the art of whiskey making in order to survive during tough economic times. Ole Smoky is the first federally licensed distillery in the history of Tennessee. We sought to pay homage to that rich history in the design of the exterior skin in a way that offers due respect.

The Island development consists of retail and entertainment spaces that could best be described as “fun-house” styling. This is typical of most developments within Pigeon Forge. We sought to ignore the “fun-house” context and instead focus on the history of Appalachia and Ole Smoky – to elevate that history and brand above the visual noise of Pigeon Forge.